İnsan Beden Yapısı Ve Fizyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1390503

I. Yapı olarak burun, dış burun ve iç burun olarak ayrılabilir. Dış burun yüzün ortasından dışa doğru çıkıntı yapan, dışı deri kaplı ve iki burun deliği olan kısımdır.

II. Burnun kafatasına birleştiği kök kısmı kemikten yapılmıştır. Sağlı sollu iki burun deliğini birbirinden ayıran kıkırdak ve onun bağlandığı burun kemiğinin oluşturduğu bir orta bölme (septum) vardır. 

III. İç burun dış burundan çok daha büyüktür ve ağız tavanının üstünde bulunur. Burnun içini tamamen mukus tabaka kaplar ve bolca mukus salgılayarak hücrelerin dış yüzünü örter. 

IV. Burun boşluğunda sağlı sollu 3 çift konka (raf) denen yatay uzantılar vardır . Burnun orta bölmesinden (septum) sağ yana ve sol yana doğru uzanmış olan konkalar burun boşluğunun yüzey alanını genişletirler. Burnun içini kaplayan bolca kılcal damar ağı vardır.

V. Burun deliklerinden giren hava önce burun kılları tarafından süzülerek içindeki yabancı parçacıklar temizlenir. Havayla gelen yabancı cisimler burnun içini kaplayan mukus hücrelerince salgılanan mukus tarafından tutulur.

Üst Solunum yollarından olan Burunla ilgili yukarıdakilerden hangisi doğrudur? 


Yalnızca I

I, III, V

I, II, III, IV, V

III, IV, V

II, V


Yanıt Açıklaması:

Üst Solunum yollarından olan Burunla ilgili I, II, III, IV, V şıklarının hepsi  doğrudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum