İnsan Beden Yapısı Ve Fizyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1390529

I.Diyaframın üstünden köprücük kemiklerinin üstüne kadar uzanan, kaburgaların oluşturduğu göğüs boşluğu içine sağlı sollu yerleşmiş iki adet akciğer vardır. Şekilleri düzensiz bir koniye benzer. 

II. Sağ akciğer daha kalın ve büyüktür, ama karaciğerin üstüne denk geldiğinde biraz kısadır. Sol akciğerin sol alt ucunun hemen altına yürek yerleşmiş olduğundan bu uç biraz küçüktür ve çukurcadır. Sağ akciğer üst, orta ve alt olmak üzere üç bölüme (loba) ayrılmıştır. 

III. Sol akciğerde üst ve alt olarak iki bölümlüdür. Bu bölümler daha küçük bölmelere ayrılır. Akciğerleri birbirine bakan orta yüzlerinde kapı (hilus) denen birer bağlantı yerleri vardır. Bu kapılardan içeriye bronşlar, atardamar, toplardamar ve sinirler girer ve çıkar.

IV.  Akciğerler bu kapılardan giren çıkan yapıların üstünde ve göğüs boşluğunun içinde asılı dururlar. İki akciğer birbirine değmez çünkü aralarında mediastinum denen bir boşluk vardır.

V. Mediastinum alttan diyafram, üstten hiluslar, önden göğüs kemiği (sternum) ile kaburgalarla, arkadan göğüs omurları ve her iki yandan akciğerlerin yan yüzleriyle sınırlanmış bir boşluktur.

Akciğerlerle ilgili yukarıdakilerden hangisi doğrudur? 


Yalnızca I

II, IV

I, III, V

I, II, III, IV, V

I, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Akciğerlerle ilgili I, II, III, IV, V şıklarının hepsi  doğrudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum