İnsan Beden Yapısı Ve Fizyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #920946

I. Tübüller, geriemilim (reabsorbsiyon) ve salgılanmanın (sekresyon) olduğu nefron kısımlarıdır. II. Vücuda fazla yararı olmayan üre ve kreatinin gibi yıkım ürünleri tübüllerden az emilir ve çoğu atılır. III. Taşınma işlemi tübül epitel hücresinin lüminal ve bazolateral kısmındaki çeşitli taşıyıcılar, kanallar ve enerji kullanan pompalar ile olur. Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


I ve II

Yalnız II

II ve III

I ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Tübüller, geriemilim (reabsorbsiyon) ve salg- lanmanın (sekresyon) olduğu nefron kısımlarıdır. Glomerüler filtrasyon, proteinler ve proteinlere bağlı maddeler dışında seçici değildir, plazmada bulunan maddelerin çoğu filtre edilir. Tübüler geri emilim ise seçici bir işlemdir. Glomerülar filtrat böbrek tübüllerine girdiği zaman tübülün farklı kısımları boyunca bazı maddeler seçici olarak kana geri emilir, bazıları ise kandan tübüllümenine salgılanır. Glukoz ve amino asitler gibi bazı maddelerin tamama yakını geri emilir, idrarla atılma hızları sıfırdır. Sodyum, klorür ve bikarbonat iyonlarıda çok yüksek geri emilime sahiptir ama geri emilim ve atılma hızları vücudun ihtiyaçlarına göre değişir.

Vücuda fazla yararı olmayan üre ve kreatinin gibi yıkım ürünleri tübüllerden az emilir ve çoğu atılır. Geriemilim ve salgılanma işlemleri basit difüzyon, ozmoz, kolaylaştırılmış difüzyon ve aktif taşınma şekilleri ile gerçekleşir. Taşınma işlemi tübül epitel hücresinin lüminal ve bazolateral kısmındaki çeşitli taşıyıcılar, kanallar ve enerji kullanan pompalar ile olur.  Doğru seçenek E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum