İnsan Beden Yapısı Ve Fizyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #936715

Sinir hücrelerinde oluşan aksiyon potansiyelleri ile ilgili verilen cümlelerden hangisi yanlıştır?


Sadece kas hücreleri ve nöronlar tara­fından üretilir.

Zar üzerinde ilerlerken güçleri azalarak düşer.

Depolarizasyon fazında Na+ geçirgenliği artar.

Sinirler arasında ana iletişim aracıdır.

Oluşması için eşik değerin aşılması gerekir.


Yanıt Açıklaması:

Aksiyon (Eylem) potansiyelleri (AP), toplam 100 mV genlikli (amplitüdlü-voltaj genişliğinde) kısa süreli bir membran potansiyeli dalgalanmasıdır. Aksiyon potansiyelleri sadece kas hücreleri ve nöronlar (uyarılabilen hücreler) tara­fından üretilir. Aksiyon potansiyelleri zar üzerinde ilerlerken güçleri asla azalmaz. Sinirler arasında aksiyon potansiyelleri ana iletişim aracıdır. Bir si­nirin aksonunda oluşan aksiyon potansiyeli dalgası (zarda domino taşı etkisi) sinir impulsu olarak da (uyarı-sinyal-mesaj) adlandırılır. Aksiyon Potansiyeli aşamaları (fazları) dinlenme durumu, depolarizasyon fazı, repolarizasyon fazı, geçici hiperpolarizasyon fazları altında in­celenir. 

Depolarizasyon Fazı Hücreye gelen uyarı sonrasında hücre zarı depolarizasyon durumunda, Na+ kapıları açılarak Na+ geçirgenliği artar. Dinlenim durumu hücre içi negatif membran potansiyeli pozitife doğru kayarak tersine çevrilir.

Aksiyon potansiyelleri oluşumu için eşik değer aşılmalıdır, sadece eşik değere ulaşan depolarizasyon akımları akım şiddeti ne olursa olsun aynı boyutlardaki aksiyon potansiyellerini tetikler, buna ya hep ya da hiç yasası (fenomeni) denir.

Yorumlar
  • 0 Yorum