İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 1 Deneme Sınavı Sorusu #789910

Aşağıdakilerden hangisi bir sosyal hizmet uzmanının etik ilkelere uygun hareket etmediğini göstermektedir?


Alanında güncel yayınları takip etmesi.

Müracaatçısına kürtaj hakkında bilgi verirken kültürel etmenleri göz önünde bulundurarak bunun yanlış olduğunu belirtmesi.

Evlilik dışı ilişkiden olacak bebeği hakkında müracaatçısının kendisinden beklentisi doğrultusunda işbirliği içinde bulunması.

Müracaatçısının evlilik dışı olacak çocuğundan ailesinin haberdar olmasını istememesinden dolayı onun yararına olacağına kanaat getirmesine rağmen ailesine bilgi vermemesi.

Müracaatçının kültürel inanış ve değerlerine önem vermesi.


Yanıt Açıklaması:

Gebelik döneminde olan aileler veya çiftlerle çalışan sosyal hizmet uzmanlarının ayrıca etik konulara da dikkat etmesi önemlidir. Kürtaj, evlilik dışı gebelikler ve babalık davaları beraberinde bazı etik ikilemleri getiren konulardır. Sosyal hizmet uzmanı, mesleğinin şart koyduğu değer ve etik ilkelere uygun olarak çalışmalıdır. Bu nedenle evlilik dışı gebelikler veya kürtaj kararı gibi konularda sosyal hizmet uzmanı sahip olduğu ahlaki değerlerden ve ön yargılarından sıyrılmalı ve her zaman müracaatçısının yararına olacak şekilde müdahalelerde bulunmalıdır. Ayrıca bahsedilen bu konularda müracaatçının sahip olduğu kültürel inanışlar ve değerlerin de oldukça önemli bir yeri vardır. Sosyal hizmet uzmanı tüm bu inanış, değer ve ahlaki bakış açılarını bilmeli ve bunlara saygı göstererek çalışmalarını yürütmelidir. Aksi takdirde sosyal hizmet mesleğinin ilke ve kurallarının dışına çıkmış olur. 

Yorumlar
  • 0 Yorum