İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 1 Deneme Sınavı Sorusu #637041

Aşağıdakilerden hangisi infertilite yasayan çiftlerin deneyebilecekleri yöntemlerden değildir?


Cerrahi İşlemler

Doğurganlığı Destekleyici İlaç Tedavisi

Evlat edinme /Koruyucu Ailelik

Tüp Bebek Tedavisi

Tedaviden vazgeçme


Yanıt Açıklaması:

- Cerrahi İşlemler: Infertilite için genellikle ilk olarak tercih edilen yöntem hastaların durumuna göre cerrahi işlemler olabilir. Kadınlar için tıkalı fallop tüplerinin açılması, endometriyozi(rahim içi oluşan küçük kütleler) olan hastaların rahim içine müdahale
Erkeklerde ise testislerdeki genişleyen damarların onarılması
- Doğurganlığı Destekleyici İlaç Tedavisi: Yumurtlama sorunu yasayan kadınlar bazı ilaçlar kullanarak tedavi edilebilir. Fakat erkekler için ilaçlı infertilite tedavisi çok fazla ilerlemiş değildir.
- Evlat edinme /Koruyucu Ailelik: Çiftler bazen tıbbi yöntemleri denedikten sonra hâlâ çocuk sahibi olamadığında evlat edinme veya koruyucu aile olmaya karar verebilirler.
- Tüp Bebek Tedavisi: Infertilite tedavisinde kullanılan yöntemlerden birisi tüp bebek yöntemidir. Kadından alınan yumurtalar ve erkekten alınan sperm laboratuvar ortamında döllenir ve belirli bir gelişim aşamasına geldikten sonra kadının rahimine yerleştirilir.
- Yapay Döllenme: Erkeğin sperminin doğrudan kadının rahminin içine aktarılması işlemi yapay döllenmedir.
- Taşıyıcı Annelik: Kadının yasadığı sorunlardan dolayı çocuk sahibi olamayan bazı çiftler, taşıyıcı anneliği denemektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum