İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 1 Deneme Sınavı Sorusu #789422

İnfertilite tanısı karşısında çiftler bazı tepkiler vermektedir. Çiftlerin sosyal çevrelerinden uzaklaşmaya başlamaları aşağıda yer alan tepkilerden hangisiyle ifade edilmektedir?


Şok

Kontrol kaybı

Yalnızlık ve yabancılaşma

Depresyon

Öfke/Kızgınlık


Yanıt Açıklaması:

İnfertilite, biyolojik ve fiziksel olarak zorlayıcı olmasının yanında psikolojik olarak da çiftleri etkileyen bir sorundur. Aynı zamanda çocuk sahibi olmak psikolojik ve biyolojik bir ihtiyaçtır. Genel olarak çiftlerin çocuk sahibi olması sosyal ve kültürel olarak yaygın bir
inanıştır. Bu nedenle de çocuk sahibi olmak konusunda sorunlar yaşayan çiftlerin baskıyla karşı karşıya kalması kaçınılmaz olmaktadır. İnfertilite tanısına karşın çiftlerin verdikleri tepkiler şu şekilde sıralanabilir.
1. Şok ve İnanmama
2. Yadsıma
3. Anksiyete
4. Öfke
5. Kontrol Kaybı
6. Yalnızlık ve Yabancılaşma
7. Suçluluk
8. Depresyon
9. Çözülme

Yalnızlık ve Yabancılaşma aşamasında çiftler, sosyal çevrelerinden gelen infertilite tanısı ile ilgili özellikle duyarlı olmayan yorumlar ve konuşmalardan dolayı kendinilerini yalnız hissedebilirler ve bunun sonucunda kendilerini sosyal veya ailevi ortamlarından soyutlama davranışında bulunabilirler. Doğru cevap C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum