İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 1 Deneme Sınavı Sorusu #658964

Aşağıdakilerden hangisi insanlara karşı duruş mesafesini anlatan kavramlardan değildir?


Mahrem Alan

Kişisel Alan

Toplumsal Alan

Genel Alan

Özel Alan


Yanıt Açıklaması:

İnsanlar kendi çevrelerinde oluşturdukları boş mekanlar (alanlar) yoluyla da iletişimde bulunabilirler. Başka insanlara mesafemizi ayarlayarak, onlara uzak ya da yakın durarak mesajlar iletiriz. Yakın olduklarımızın özel alanımıza girmeleri bizi rahatsız etmezken, uzak bulduklarımıza daha fazla mesafe koyma eğilimi taşırız. İnsanlara karşı duruş mesafesini anlatan bazı kavramlar vardır.
Mahrem Alan: Bu alan cilt yüzeyinden başlar, 30-40 santim uzağa kadar devam eder.
Kişisel Alan: Kişisel alan kırk santimetreden 120 santimetreye kadar uzanır. Bu, kamuya açık alanlarda insanlar arasında bırakılan mesafedir.
Toplumsal Alan: Toplumsal alan yaklaşık olarak 120 santimetreden 3,5 metreye dek uzanır. İş görüşmeleri genellikle bu mesafeden gerçekleştirilir. Bu alanın (120 santimetreden 2,5 metreye kadar olan) yakın kısmı birlikte çalışanların, satıcıların ve tüketicilerin genellikle konuştuğu mesafedir. İki buçuk metreden 3,5 metreye kadar olan mesafe daha resmî durumlar içindir.
Genel Alan: 3,5 metreden daha uzun mesafeye uzanır. Öğretmenler ve halka hitap edenler dinleyicileriyle aralarına 3,5 ila 5,5 metre arasında bir mesafe bırakır. Genel alanın (7,5 metrenin ötesi olan) uzak mesafesinde karşılıklı iletişim güçtür.

 

Doğru yanıt E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum