İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 1 Deneme Sınavı Sorusu #658561

Orta yetişkinlik döneminde gözlenen bir davranış olarak, hangisi Erikson’un üretkenlik tanımı ile uyumludur?


Tüm yaşam döngüsündeki boşanmaların 2/3’ünün orta yaşam döneminde gerçekleşmesi.

Çocuk doğurma yaşının ertelenmesi ve çocukların evlendikleri zaman büyük olması nedeniyle orta yaştakiler yaşlanan ebeveynleri, genç yetişkinleri belki de günümüzde çocukları ve çocukların çocuklarına aynı anda bakıma alabilmeleri ve bunun da rollerin değişmesi anlamına gelmesi.

İnanmayı seçtiği veya kendisine uyumlu gördüğü herhangi bir ruhsal veya dinî inanışı benimsemiş olan yetişkin, orta yetişkinlik döneminde bu inanç sistemi ve toplumu içinde daha aktif rol oynamaya başlaması.

Büyük ebeveynlerin ölümü ile baş etme

Orta yaşam döneminde aileler çocuklarını serbest bırakması ve çocukların da daha fazla bağımsızlık ve özerklik kazanması.


Yanıt Açıklaması:

Orta yetişkinlik döneminde, artık kişinin kendi varlığına ve dünyaya anlam katma çabası sonlanmış görülür. İnanmayı seçtiği veya kendisine uyumlu gördüğü herhangi bir ruhsal veya dinî inanışı benimsemiş olan yetişkin, artık bu inanç sistemi ve toplumu içinde daha aktif rol oynamaya baslar. Bu durum aslında Erikson’un üretkenlik tanımı ile de uyumludur. Kişi artık kendi anlamlandırdığı ve inandığı şeylerin diğer nesillere rehber olması ve aktarılması için bir çaba içine girer.

Yorumlar
  • 0 Yorum