İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 2 Deneme Sınavı Sorusu #881891

Reicher ve Hopkins( 2001 ) görüşlerine göre, milliyetçilik ve vatanseverlik arasındaki ilişki tanımlamalarından hangisi yanlıştır ?


Milliyetçilik ve vatanseverlik arasında, iç grup yanlılığı – dış grup düşmanlığı temeline dayalı bir ayrım yapılamayacağını savunurlar

İdeolojilerin içeriğine ve sosyal bağlama göre ne anlama geldiğine bakılması gerektiğini iddia etmektedirler.

Millet temelinde sosyal kategorizasyon yapmak, yani bireyin kendisini mensup olduğu millet temelinde tanımlaması milliyetçiliği de içinde barındırır.

Milliyetçilik, iç grup yanlılığı ve dış grup grup düşmanlığının bir arada görüldüğü bir ideolojidir.

Milliyetçiliğin diğer milletlere karşı düşmanca bir içerik kazanıp kazanmayacağı, o milletler arasındaki tarihi, sosyal, ekonomik ve politik ilişkilerin niteliğiyle, yani sosyal bağlamla şekillenir.


Yanıt Açıklaması:

Bu kuramcılara göre, millet temelinde sosyal kategorizasyon yapmak, yani bireyin kendisini mensup olduğu millet temelinde tanımlaması milliyetçiliği de içinde barındırır. Ancak milliyetçiliğin diğer milletlere karşı düşmanca bir içerik kazanıp kazanmayacağı, o milletler arasındaki tarihi, sosyal, ekonomik ve politik ilişkilerin niteliğiyle, yani sosyal bağlamla şekillenir. Örneğin Amerikan milliyetçiliği Fransızlara karşı düşmanca tutum ve davranışı gerektirmezken, Ruslara karşı düşmanlık beslemeyi gerektirebilir. Böyle bir kavramsallaştırma, milliyetçilikle vatanseverlik arasında ayrım yapmayı da anlamsızlaştırmaktadır.

Milliyetçilik, iç grup yanlılığı ve dış grup grup düşmanlığının bir arada görüldüğü bir ideoloji tanımı ise  Mummendey, Klink ve Brown tarafından öne sürülen görüşlerden biridir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum