İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 2 Deneme Sınavı Sorusu #898177

Türkiye'de cinsel yönelim ayrımcılığı nefret suçlarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


Türkiye'de hangi suçların “nefret suçu” olarak teşhis edilmesinde söz birliği sağlanmıştır.

Nefret suçları bağlamında gerçekleşen saldırıların çoğu güvenlik güçlerine ya da Türkiye İnsan Hakları Kurumu veya Kamu Denetçiliği Kurumu'na bildirilmektedir. 

Nefret suçlarının ortadan kaldırılmasının önündeki en önemli engel olarak “cezasızlık”, hatta cinsel kimlik temelli saldırıların nefret suçu kapsamında görülmemesidir.

Güvenlik güçlerinin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcı ve nefret suçu içeren davranışlarının, diğer şüphelilerden bir farkı bulunmamaktadır.

Nefret saldırıları sırasındaki görgü tanıklarında genel olarak ortaya çıkan kayıtsızlık, küçümseme, alay etme ve çoğu zaman aşağılama davranışları güvenlik güçleriyle ilişkilerde söz konusu değildir.


Yanıt Açıklaması:

Nefret suçlarının ortadan kaldırılmasının önündeki en önemli engel olarak “cezasızlık”, hatta cinsel kimlik temelli saldırıların nefret suçu kapsamında görülmemesi sayılabilir. Verili yasal sistemde bu tür saldırıların sıradan da olsa “suç” olarak algılanmaması ve sürdürülebilir olması da kamu vicdanında meşrulaştırılabilir olmasıyla yakından ilişkilidir. Cezasızlık uygulaması sürdükçe mağdurların hak arama konusundaki isteklilikleri de giderek azalmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum