İnsan Hakları ve Demokratikleşme Süreci Deneme Sınavı Sorusu #864637

Aşağıdaki ifadelerden hangisi 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nden 1998'de Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuran Roma Statüsü'nün imzalanması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


İnsan hakları rejimi, geliştirilen koruma mekanizmalarıyla gittikçe sertleşmiş ve bağlayıcı bir hukuki yapıya dönüşmüştür.
Devlet temel hak ve özgürlükleri tehdit etme potansiyeli en yüksek olan örgütlü güçtür.
Ulusal egemenlik ve karışmazlık kavramları küresel gelişmeler bağlamında sorunlu hale gelmiştir.
STK'lar insan hakları fikrinin küreselleşmesinde etkili olmuştur.
Dış politika yapımında insan haklarının gündeme getirilmesi, emperyalist müdahalelerin bahanesinden başka bir şey olmadığı düşüncesinden etkilenir.

Yanıt Açıklaması: 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nden günümüze insan hakları rejiminin, geliştirilen koruma mekanizmalarıyla nasıl sertleştiğini, bağlayıcı bir hukuki yapıya dönüştüğünü gözlemlemek mümkündür. bu, kısmen 1966'da hazırlanan ve 1976'da yürürlüğe giren ikiz sözleşmeler olarak bilinen Sivil ve Siyasal Haklar Sözleşmesi ile Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi ile antlaşma hukukuna bağlanmıştır. Sonuçta, hukuki bağlayıcılıktan ve mekanizmalardan yoksun yumuşak bir insan hakları bildirgesinden, taraf ülkelerde soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçları yargılamakla yetkili bir Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne doğru evrilen bir uluslararası hukuksal yapıdan söz ediyoruz. Uluslararası Ceza Mahkemesi, sözleşmeye taraf ülkelerin vatandaşlarının savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı suçlara karışması durumunda bunları ilgili devletin izni olmadan doğrudan yargılama ve cezalandırma yetkisine sahiptir. Evrensel Bildirge'nin kabul edildiği 1948'den Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni kuran Roma Statüsü'nün imzalandığı 1998'e uzanan elli yılda bu iki tarihi ve iki belgeyi yan yana koyduğumuzda, insan hakları alanında uluslararası hukuksal yapının nasıl sert bir hukuka doğru evrildiğini görebiliriz. Doğru cevap A seçeneğidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum