İnsan Hakları ve Demokratikleşme Süreci Deneme Sınavı Sorusu #48493

Ücretli tatilin bir insan hakkı değil varılmak istenen bir ideal olduğu fikrine karşı çıkan birisi aşağıdakilerden hangisini savunuyor olabilir?


Ekonomik talepleri insan hakları olarak kabul etmek insan haklarının geleceği açısından tehlikelidir.
Ekonomik hakların temin edilmesinin zor olması, onların sivil ve siyasal haklardan daha az önemli olduğu anlamına gelmez.
Ücretli tatil gibi ekonomik haklar insan haklarının alanını belirsizleştirir.
Ekonomik ve sosyal hakları bazı ülkelerde pozitif haklara dönüştürmek imkansızdır.
Ekonomik haklar da insan haklarına dahil edilirse iktidarların sivil ve siyasi haklara uyma zorunluluğu ortadan kalkar.

Yanıt Açıklaması: Bazı yazarlar, sivil ve siyasal haklar ile ekonomik ve sosyal haklar arasında bir nitelik farkı bulunduğunu belirtir. Örneğin Cranston, sivil ve siyasi hakların evrensel, üstün ve mutlak ahlaki haklar olduklarını savunur. Ekonomik ve sosyal hakların ise aynı nitelikleri taşımadığını, bu taleplerin bir hak değil bir ideal olduğunu belirtir. Buna karşılık olarak Donnely, insan onuru kavramından hareketle ekonomik ve sosyal taleplerin de bir insan hakkı olduğunu savunur. Donnely'e göre, ekonomik ve sosyal haklar aleyhine ileri sürülen görüşlerin en önemlisi, bu hakların gerçekleştirilmesinin sivil ve siyasi haklara göre daha zor olmasıdır. Ancak fiiliyatta bu hakları temin etmenini güç olması bu hakların kavramsal ve ahlaki önemini ortadan kaldırmaz. Doğru cevap B seçeneğidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum