İnsan Hakları ve Demokratikleşme Süreci Deneme Sınavı Sorusu #864639

İnsan haklarının evrenselliğine yönelik itirazları açısından insan haklarının göreceliliği yaklaşımı için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


BM'de devletlerin insan haklarına ilişkin sözleşmelerin yüklediği görev ve sorumluluklara bir karşı geliş olmamıştır.
Dünya kamuoyunda temel insan hakları ihlallerinin uluslararası yaptırımlara bağlanması konusunda geniş bir ahlaki ve hukuki uzlaşı olmuştur.
İnsan haklarının kültürel-tarihsel görecelilikleri aşan, insan doğasından ve onurundan kaynaklanan ahlaki bir özü vardır.
İnsan hakları ihlallerinde bulunan hiçbir devlet, bu davranışını, kendi ulusal kültürlerinin işkence, toplu katliam ve benzerlerini meşru kıldığı gerekçesiyle savunamaz.
İnsan hakları anlayışı her kültürün farklı tarihsel ve sosyal yapısı içersinde şekillenir.

Yanıt Açıklaması: İnsan hakları sorunlarının dış politika gündemine dahil edilmesine ilişkin itiraz noktalarından birisi, insan haklarının evrenselliği iddiasını hedef alır. Örneğin modern dönem uluslararası ilişkiler çalışmalarında önemli bir etkisi bulunan Hans J. Morgenthau evrensel insan hakları kavramına karşı çıkarak insan hakları anlayışının her kültürün farklı tarihsel ve sosyal yapısı içersinde şekilendiğini ileri sürmektedir. Doğru cevap E seçeneğidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum