İnsan ve Davranış Deneme Sınavı Sorusu #1080501

I.  Doğrudan tutum ölçümlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri, cevap verecek kişinin soruyu, ifadeyi doğru anlamasını sağlamaktır. 

II. Dolaylı tutum ölçümünde soruların yöneltileceği bireylerin konuyla ilgili tutumlarının farkında oldukları varsayılır. 

III. Doğrudan tutum ölçümlerinde bireylere yöneltilen ifadeler/sorular, ifadelerin/soruların sırası, sunulan cevap seçenekleri (ölçekler) ve yapısı büyük önem taşımaktadır. 

Yukarıda tutum ölçümlerine ilişkin verilen cümlelerden doğru olanlar aşağıdaki seçeneklerden hangisinde eksiksiz verilmiştir?


Yalnız I

Yalnız II

I ve II

I ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Doğrudan tutum ölçümlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri, cevap verecek kişinin soruyu, ifadeyi doğru anlamasını sağlamaktır. 

Doğrudan tutum ölçümünde soruların yöneltileceği bireylerin konuyla ilgili tutumlarının farkında oldukları varsayılır. 

Doğrudan tutum ölçümlerinde bireylere yöneltilen ifadeler/sorular, ifadelerin/soruların sırası, sunulan cevap seçenekleri (ölçekler) ve yapısı büyük önem taşımaktadır.

Görüldüğü üzere II numaralı maddede verilen bilgi yanlıştır. Bu nedenle doğru cevap I ve III numaralı maddeleri içeren D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum