İnsan ve Toplum Deneme Sınavı Sorusu #42962

Simmel’in sosyolojik analiz yaklaşımı formel sosyoloji olarak bilinen, birleşik ve kapsamlı bir toplumsal kuram oluşturma girişimidir. Formel sosyoloji, toplumsal etkileşim ve insan davranışlarının genel yasalarını bulma amacını taşımaktadır. Bu fikre göre Simmel'in sosyolojik analizi ile ilgili aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılamaz?


Bireyler, bencillikten paylaşmaya kadar birçok farklı güdünün etkisi altında kalmaktadırlar ve bu tür olguların araştırılmasıyla, psikoloji ilgilenmektedir.
Birey, kendisini sadece kendini referans alarak değil, aynı zamanda diğer kişilere göre de açıklamaktadır.
Grupların gruplar arası ilişkilerinin ve grup içi dinamiklerinin araştırılması, sosyal psikolojinin alanına girmektedir.
İnsanların faaliyetleri aile, okul ve işyeri gibi toplumsal yapılar içinde ya da taklit, rekabet ve toplumsal hiyerarşi gibi genel davranış biçimleri temelinde, belirli formlar içinde gelişmektedir.
Toplumsal formların araştırılması ise psikolojinin temel konusunu oluşturur.

Yanıt Açıklaması: Simmel’in sosyolojik analiz yaklaşımına göre şu tespitler yapılamaktadır: 1. Bireyler, bencillikten paylaşmaya kadar birçok farklı güdünün etkisi altında kalmaktadırlar ve bu tür olguların araştırılmasıyla, psikoloji ilgilenmektedir. 2. Birey, kendisini sadece kendini referans alarak değil, aynı zamanda diğer kişilere göre de açıklamaktadır. Grupların gruplar arası ilişkilerinin ve grup içi dinamiklerinin araştırılması, sosyal psikolojinin alanına girmektedir. 3. İnsanların faaliyetleri aile, okul ve işyeri gibi toplumsal yapılar içinde ya da taklit, rekabet ve toplumsal hiyerarşi gibi genel davranış biçimleri temelinde, belirli formlar içinde gelişmektedir. Toplumsal formların araştırılması da sosyolojinin konusunu oluşturur. Doğru cevap E seçeneğidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum