İnsan ve Toplum Deneme Sınavı Sorusu #43435

Sınıfsal eşitsizliklerle sağlık arasındaki ilişkiyi ele alan ve 1982 yılında yayınlanan Kara Rapor’da ele alınan dört farklı yaklaşımdan biri olan, kültürel- davranışsal açıklamalar, sağlığın bağımlı değişken olduğunu, beslenme tarzı, egzersiz, sigara ve içki içme faktörleri gibi davranışsal ve kültürel faktörlerin bir sonucu olduğunu vurgular. Davranışı değiştirmenin ve daha sağlıklı bir tutum içine girmenin bireyin kendi elinde olduğunu savunur. Aşağıdakilerden hangisi bu açıklamanın tamamen tersini düşünmeye neden olacak bir bulgudur?


Kot taşlama fabrikasında çalışan bir işçinin dengeli beslenmesine ve sigara içmemesine rağmen ‘silikozis’ hastalığına yakalanması
Sürekli karbonhidrat ağırlıklı beslenen, hazır gıdalar tüketen bir bireyin tip 2 diyabet hastalığına yakalanması.
Sağlıklı beslenmeye özen gösteren ve düzenli egzersiz yapan birinin obezite sorunu yaşamaması.
Her gün alkol alan birinin bunu isterse içmeyebileceğini ve sağlığının olumsuz etkilenmediğini iddia etmesi
Yirmi yıldır günde bir buçuk paket sigara içen birinin akciğer kanseri olması

Yanıt Açıklaması: Kültürel- davranışsal açıklamalar, sağlığın bağımlı değişken olduğunu, beslenme tarzı, egzersiz, sigara ve içki içme faktörleri gibi davranışsal ve kültürel faktörlerin bir sonucu olduğunu vurgular. Aslında bu davranışların çoğu sosyal ve ekonomik pozisyonla ilişkilidir. Barınma koşulları kötüleştikçe hastalanma sıklığı artmaktadır, üstelik sigara içme veya istihdam edilme faktörleri kontrol altında tutulduğunda bile, bu ilişki görülmeye devam edebilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum