İnsan ve Toplum Deneme Sınavı Sorusu #43436

Ahmet, sigara içen, zaman zaman alkol alan bir bireydir. Beş yıldır çalışmakta olduğu işine son verilmiştir. Yeni bir iş bulamayan ve bu nedenle geçim sıkıntısı yaşayan Ahmet Bey, hafif düzeyde depresyon belirtileri göstermeye başlamış, sigara tüketimi artmış ve her akşam alkol almaya başlamıştır. Aile içinde çatışmalar çıkmaya başlamış, sorumsuzlukla ve ailesini geçindirememekle suçlanmıştır. Yukarıdaki örnekte Ahmet’in sorunlarını çözebilmek için izlenecek yollardan en uygunu aşağıdakilerden hangisidir?


Sorununun bireysel olduğunu kabul edip psikiyatriste yönlendirmek ve ilaç tedavisi başlamak.
Bağımlılık tedavisi almasını sağlamak
Kendi haline bırakıp, atlatmasını beklemek
Psikiyatriste yönlendirmek, aile danışmanıyla ailece görüşmelerini temin etmek, iş bulması konusunda profesyonel destek sağlamak.
Mahalle muhtarlığına yönlendirmek

Yanıt Açıklaması: Günümüzde epidemiyoloji, neo-liberalizmin temel varsayımlarını yansıtacak şekilde bireysel faktörlere odaklanmakta, toplumsal faktörleri ya hiç dikkate almamakta ya da çok az vurgulamaktadır. Sigara ve alkol kullanımı, tuzlu, yağlı ya da şekerli yiyecekler yemek ve hareketsiz bir yaşam tarzının, sağlık üzerinde olumsuz etkileri vardır. Ancak hastalıklara neden olan bu davranışlar, hem hastalıkların yegâne nedeni değildir hem de sonuçta, bireylerin kendi kişisel tercihlerinden çok, yapısal faktörlerden kaynaklanmaktadır. Sigara, alkol kullanımı gibi davranışların sınıfsal olduğu, örneğin işsizlerin sigara, içki içme ve bu konuda ciddi sınıktılar yaşama olasılığının istihdam edilenlere oranla yüksek olduğu bilinmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum