İnternet Yayıncılığı Deneme Sınavı Sorusu #521299

Bannerlar ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?


Bannerların ilk görevi ziyaretçinin dikkatini çekmektir.

Bannerlar ile sadece belli bir hedef kitleye özgü reklamlar yayınlanabilir.

Banner uygulamalarından önce ihtiyaç analizi yapmak önemlidir.

Ziyaretçileri tıklamaya teşvik etmelidir

Bannerlar uygun fiyatlı reklam yöntemleridir


Yanıt Açıklaması:

Etkili bir banner’ın ilk görevi, ziyaretçilerin dikkatini çekmektir. Bunun için genellikle hareketli olması, ancak hareketin mesajın önüne geçecek kadar aşırıya kaçmaması gerekir.

Bir banner’ın sadece dikkat çekici olması yetmez. Ziyaretçiyi tıklamaya teşvik etmelidir. Bu amaçla banner’larda sıkca “şimdi tıkla”, “tıkla”, “hemen tıkla” gibi yazılı ifadeler kullanılmaktadır. Bunun yanısıra küçük oyunlar sunmak ve bu oyunların oynanması sonucunda kişiyi reklamı yapılan siteye yönlendirmek de tercih edilen yollardan biridir. (Göksel, 2009)

Banner reklamlarının en önemli özelliği istenilen hedef kitleye uygun reklamların yayımlanabilir olmasıdır. Bannerın yerleştirileceği web sitesi, hedef kitlenin yapısına (sosyal statüsü, gelir düzeyi, işdurumu, eğitim düzeyi, tüketim alışkanlıkları vb.) göre seçilmekte, web sitesinin içeriğine göre reklam tasarımı yapılabilmekte ve bu sitelere giriş yapan farklı nitelikteki kişilere farklı reklamların gösterilmesi mümkün olabilmektedir.(C¸alıkuşu, 2009)

Etkili bir banner uygulaması gerçekleştirmek için tasarım öncesi hedeflerin analizini yapmak faydalıolacaktır. Bu aşamada, banner’ın ne amaçla yapılacağı, hangi hedef kitlenin hedeflendiği, banner’da öne çıkacak öğelerin neler olacağının belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca banner’ın konulması planlanan web sitelerinin incelenmesi de önemli bir bileşendir. Banner’ın yayınlanacağı sitenin renk şeması, yazı, resim, diğer reklamlar gibi özellikleri, reklamın sitede kaplayacağı alan, kullanıcının dikkatini farklı yöne çekecek animasyon ve eğer varsa diğer bannerların sayfadaki pozisyonları gibi bilgilerin önceden saptanması tasarım üstünde etkili olacaktır (C¸alıkuşu, 2009).

Banner reklam uygulamasını bu kadar etkili kılan bir diğer bileşen ise uygun fiyatlı olmasıdır. Hem uygulaması hem de yayınlaması açısından ekonomik bir reklam türüdür. Ayrıca Banner reklamları ile elde edilecek başarının ölçümlemesi oldukça kolaydır. Elde edilen tıklama sayısı banner’ın başarısı ile doğru orantılı olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum