İş Etiği Deneme Sınavı Sorusu #33943

Genel olarak “iyi ve kötü” davranışların açıklanması şeklinde değerlendirilen ahlakın sözlüklerdeki anlamına bakıldığında şu farklı boyutlar göze çarpar:1. Bir toplum içinde kişilerin benimsedikleri, uymak zorunda bulundukları davranış biçimleri ve kurallardır.2. Belli bir toplumun belli bir döneminde bireysel ve toplumsal davranış kurallarını tespit eden ve inceleyen bilim, felsefe bilimidir.3. İyi nitelikler, güzel huylardır.Sözlükteki bu farklı tanımlardan hareketle aşağıdakilerden hangisi ahlakın tanımına uygun bir cevaptır?


Ahlâk; bireyler için belirli bir toplum içinde davranış kuralları şeklinde anlaşılabileceği gibi, bu davranış kurallarıyla ilgilenen felsefenin bir dalı ve iyi ve güzel huylar şeklinde de anlaşılabilir.
İnsanlık tarihinin tüm dönemlerinde bireysel ve toplumsal davranış kurallarını saptayan ve inceleyen değişmez bilimdir.
Ahlak yaratılışla ilgili ve insanın davranışlarına yön veren huy ve mizaçla bağlantılı sistemler bütünüdür.
Ahlak ya da ahlak ilmi, eylemlerimizde bize rehberlik eden bir ilke veya kurallar bütününün bir parçasıdır.
Ahlak ilmi ve ahlak kuralları, yasalarda yer alsın yada almasın, her toplumun temel yapısına biçim verici nitelikte değildir.

Yanıt Açıklaması: A seçeneğindeki hem toplumsal hem de felsefi tanım, diğer seçeneklerde ki ya sadece dini ahlak tanımı ya da belirli bir dönemi ilgilendiren ahlak tanımlarından daha kapsayıcı niteliktedir
Yorumlar
  • 0 Yorum