İş Hayatında Standartlar Deneme Sınavı Sorusu #1327869

Aşağıdakilerden hangisi, kalite kavramının tarihsel gelişimi açısından ilk aşamadır?


Muayene

Kalite kontrol

Kalite güvencesi

Toplam kalite

Kalite üçlemesi


Yanıt Açıklaması:

Kalite kavramının tarihsel gelişimini aşağıda sıralanan 4 temel başlık
altında incelemek mümkündür:
• Muayene: Sanayide ilk defa muayenecilik mesleği ortaya çıkmış ve bu işi yapanlar sadece yapılan işleri kontrol edip hataları tespit etme görevini üstlenmişlerdir. Temel yaklaşımı müşteriye hatalı ürünlerin gitmesini engellemektir. Bu yaklaşım müşteriyi korumuş ancak düşük kalitenin nedenlerini araştırmadan kalitesiz ürünlerin tespit edilip ayıklanması işletmelere ciddi maliyetler yüklemiştir.
• Kalite Kontrol: 1920’li yıllara rastlayan bu dönemde, muayene işlemi son kontrolden ara kontrollere ve giriş kontrolüne doğru genişlemiştir. Kalite kontrolü; muayene, test etme, örnekleme yoluyla kontrol, gözlem gibi çeşitli metotlar aracılığıyla yapılmaktadır. Bu dönemde standartlar geliştirilmeye başlanmış ve müşteriyi korumayolunda ilk adım atılmıştır.
• Kalite Güvencesi: II. Dünya Savaşı yıllarında üretim daha çok savaş malzemelerine kaydırılmıştır. Bu malzemelerin karmaşık ve hassas yapıda olması kalite ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Kalite güvencesi, mal ve hizmetlerin kalite standartlarına uygun üretilerek müşteri beklentilerini ve yeterli güveni sağlaması için yapılması gereken sistematik çalışmalar bütünüdür.
• Toplam Kalite: Kalite güvence çalışmalarını, kalite çalışmalarına üst yönetim ile
birlikte tüm çalışanların katılımının sağlanması ve müşterilerin %100 tatmin edilmesini hedefleyen Toplam Kalite Yönetiminin geliştirilmesi takip etmiştir.  Doğru cevap A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum