İş Hayatında Standartlar Deneme Sınavı Sorusu #1328040

Kurumsal sosyal sorumluluk ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Sosyal sorumlu işletmelerin ekonomik başarıları her zaman daha yüksek olur. 

Sendikalarla adil müzakere yapmak, işletmelerin sosyal sorumlulukları arasında yer alır. 

İşletmelerin sosyal sorumluluk uygulamaları, tüketicilerle olan ilişkiler ve istihdama yönelik girişimler olmak üzere kısıtlı alanlarda gerçekleştirilir. 

İşletmenin kendi çalışanlarının sağlığını koruyacak önlemler alması, sosyal sorumluluk kapsamında yer almaz.

İşletmenin kamu kurumlarına karşı bir sosyal sorumluluğu yoktur. 


Yanıt Açıklaması:

"Sosyal sorumlu işletmelerin ekonomik başarıları her zaman daha yüksek olur." ifadesi yanlıştır. Ekonomik başarı ile sosyal sorumluluk arasında ilişki olması, sosyal sorumlu işletmelerin ekonomik başarı düzeyleri yüksek olacaktır anlamına gelmez. Örneğin işletme kârlılık düzeyinin yüksek olması sebebiyle, başkaları için “lüks” olabilecek düzeyde sosyal sorumlu eylemlerde bulunuyor olabilir.  

Çalışanlar ve sendikalar işletmenin paydaşları arasında yer almakta ve bu paydaşlara karşı işletmenin, çalışanlara güvenli bir çalışma ortamı yaratmak ve sendikalarla adil müzakere yapmak olmak üzere sosyal sorumlulukları bulunmaktadır. 

C seçeneğinde işletmelerin sosyal sorumluluklarının kısıtlı alanlarda gerçekleştirildiği ifade edilmektedir. Ancak, örgütlerin toplumun refahını geliştirme ve koruma amaçlı sosyal sorumluluk girişimleri çok farklı alanlarda gerçekleştirilebilir. Bunlardan bazıları, faaliyet gösterilen yerleşim birimiyle (ör. ülke, şehir, mahalle vb.) olan ilişkiler, tüketicilerle olan ilişkiler, topluma hizmet uygulamaları ve istihdama yönelik girişimlerdir. 

D seçeneğindeki "işletmenin çalışanlarının sağlığını koruyacak önlemler alması" ifadesi işletmenin sosyal sorumlulukları arasında yer almaktadır.

İşletme, hissedarlar/işletme sahipleri, tedarikçiler, bankalar ve diğer kredi kurumları, kamu kurumları, çalışanlar, sendikalar, tüketiciler, rakipler ve toplum ve kuruluş yerinde yaşayanlar olmak üzere çeşitli paydaşlarına yönelik sosyal sorumlulukları bulunmaktadır. E seçeneğindeki kamu kurumları da bunlardan biridir. 

Doğru cevap seçeneği B'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum