İş Hayatında Standartlar Deneme Sınavı Sorusu #1137427

Etik liderlik ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Tek yönlü iletişim esastır.

Normatif olarak uygun faaliyetler sergilenmesi gerekir. 

Etik liderler çalışanlara sadece etik rol model olmayı benimsemelidir. 

Etik liderlik diğer liderlik tarzlarına etik içeriği bakımından benzemektedir. 

Liderin etik veya ahlaki bakış açısı iyi/ kötü, doğru/yanlış temelli olarak liderin ne yapmaması gerektiği üzerinde durmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

ETİK LİDERLİK
Lider ve etik arasındaki ilişki oldukça uzun kabul edilecek bir zamandır tartışılmakta, tartışmalar ve yapılan çalışmalar daha yoğun olarak normatif etik kapsamında ele alınmaktadır. Normatif etik neyin ahlaki bakımdan doğru neyin yanlış, neyin iyi neyin kötü olduğunu ortay koyan bunun için belirli ölçütler sunup bu ölçütleri haklı kılma ve temellendirme ile uğraşan uygulamalı bir etik tarzıdır. Liderin etik veya ahlaki bakış açısı iyi/kötü, doğru/yanlış temelli olarak liderin ne yapması gerektiği üzerinde durmaktadır.

Etik liderlik kişisel faaliyetlerinde ve kişiler arası ilişkilerinde normatif olarak uygun faaliyetler sergileyen ve sergilemiş olduğu bu tarz faaliyetleri artırmayı hedefleyen bunu yaparken de iki yönlü iletişim, güçlendirme ve etkin düşünme yöntemlerini kullanan liderlik tarzıdır. Etik lider standartları oluşturur, dile getirir, anlaşılmasını sağlar, uygulama konusunda destekler, bu konuda takipçilerini sorumlu tutar ve etik davranışlarıyla takipçileri için aynı zamanda rol model teşkil eder. Rol model olarak takipçilerini/çalışanlarını doğruluk, dürüstlük, güvenilirlik, adalet vb. olgular çerçevesinde yönlendirirler. Bu yönüyle etik lider, liderlik faaliyetleriyle ilgili olarak etik ve etik olmayan davranışlarıyla takipçilerini etkileyerek proaktif bir çaba içerisindedir. Etik liderler çalışanlara sadece etik rol model değil, aynı zamanda çalışanların kendilerini rahatlıkla ifade etmelerine olanak sunan, bunu da yaparken belirli kuralların oluşmasını sağlayan kişiler olarak ortaya çıkarlar. Etik davranışlar sergileyen liderlerin, bireyin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, çalışanların haklarını dikkate alarak ve adil davranarak aslında bir nevi dönüşümcü liderlik özellikleri sergileyerek çalışanların örgütsel bağlılığı üzerinde olumlu etkiler bıraktığı ifade edilmektedir. Ancak bunun için etik liderlerin kişisel ve mesleki yaşamlarında da etik konusunda tutarlı olması ve süreklilik sağlaması önemlidir. Etik liderlik diğer liderlik tarzlarından etik içeriği bakımından ayrılmaktadır. Örneğin dönüşümcü liderlik tarzının da etik içeriği mevcuttur. Bu liderlik tarzı etiği sadece bir boyutta ve ikinci planda ele almaktadır. Etik liderlik ise tek boyut yerine etik kavramını bir bütün olarak ele almaktadır. Bu tarz liderlik diğer liderlik tarzlarından farklı olarak sosyal öğrenme teorisini de içine alarak bireylerin ödül ve ceza kavramıyla öğrenmelerine katkı sağlamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum