İş Hayatında Standartlar Deneme Sınavı Sorusu #1328087

Adil Bilgi Uygulamaları online (çevrim içi) mahremiyetin korunması için yayınlanan kılavuzda verilen prensiplerle ilgili doğru olan aşağıdakilerden hangisidir?


Bildirim/farkındalık (temel prensip): Adil Bilgi Uygulamalarının uygulanması için bir mekanizma kurulmalıdır.

Seçim/onay (temel prensip): Web siteleri veri toplamadan önce bilgi uygulamalarını açıklamak zorundadır.

Erişim/katılım: : Müşterilere bilgilerinin iç kullanım ve üçüncü taraflara dağıtımını da içerecek şekilde ikincil amaçlarla işlemi desteklemek dışında nasıl kullanılacağını seçmelerine izin veren bir seçim rejimi olmalıdır.

Uygulama: : Müşteriler kendileri hakkında toplanan verilerin doğruluğunu ve eksiksizliğini düzenli, uygun maliyetli bir süreçte inceleyebilmeli ve itiraz edebilmelidir.

Güvenlik: Veri toplayıcıları müşteri bilgisinin yetkisiz kullanımdan uzak ve güvenli olmasını sağlayacak adımlar atmalıdırlar.


Yanıt Açıklaması:

ABD’de Federal Ticaret Komisyonu tarafından orijinal hali (1973) geliştirilen Adil Bilgi Uygulamaları online (çevrim içi) mahremiyetin korunması için bir kılavuz sağlamaktadır. Bu prensipler aşağıda verilmektedir.

Bildirim/farkındalık (temel prensip): Web siteleri veri toplamadan önce bilgi uygulamalarını açıklamak zorundadır. Bilgiyi toplayanın kimliği; verinin kullanımı; toplamanın yapısı (aktif/pasif); gönüllü veya zorunlu durumu; reddetmenin sonuçları ve verinin gizliliğini, bütünlüğünü ve kalitesini korumak için atılması gereken adımları içermelidir.

Seçim/onay (temel prensip): Müşterilere bilgilerinin iç kullanım ve üçüncü taraflara dağıtımını da içerecek şekilde ikincil amaçlarla işlemi desteklemek dışında nasıl kullanılacağını seçmelerine izin veren bir seçim rejimi olmalıdır.

Erişim/katılım: Müşteriler kendileri hakkında toplanan verilerin doğruluğunu ve eksiksizliğini düzenli, uygun maliyetli bir süreçte inceleyebilmeli ve itiraz edebilmelidir.

Güvenlik. Veri toplayıcıları müşteri bilgisinin yetkisiz kullanımdan uzak ve güvenli olmasını sağlayacak adımlar atmalıdırlar.

Uygulama: Adil Bilgi Uygulamalarının uygulanması için bir mekanizma kurulmalıdır. Uygulama, öz denetim, müşterilere ihlallere karşı hukuki çözüm veren düzenlemeler veya kanunları içermelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum