aof.sorular.net
İş Hayatında Standartlar
İş Hayatında Standartlar Deneme Sınavı
İş Hayatında Standartlar Deneme Sınavı Sorusu #1328179
İş Hayatında Standartlar Deneme Sınavı Sorusu #1328179
Aşağıdakilerden hangisi SA8000 standartları arasında yer almaktadır?
17 yasın altında çocuk işgören çalıştırılamaz. |
17 yasın üzerindeki çocuk işgören eğer okula da devam ediyorsa iş için harcayacağı toplam zaman, günde (iş + okul + ulaşım dâhil) 10 saati geçemez. |
İşletme zorla işgören çalıştıramaz veya işgörenlerin kimliklerini ya da belli bir “deposit”i işletmeye bırakmalarını isteyemez. |
İşgörenler haftalık 40 saatten fazla çalıştırılamaz. |
Fazla mesailer, haftalık 10 saati geçemez. |
Yanıt Açıklaması:
Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki çalışma koşullarının kötülüğü, insan hakları konusunda duyarlı gelişmiş ülkelerin bazı adımlar atmasını zorunlu hale getirmesi ile ortaya çıkan SA8000 standartları aşağıda sıralanmıştır:
- Çocuk İşgören: 15 yasın altında çocuk isgören çalıştırılamaz. Bu yaşın üzerindeki çocuk işgören eğer okula da devam ediyorsa is için harcayacağı toplam zaman, günde (iş + okul + ulaşım dâhil) 10 saati geçemez.
- Zorla Çalıştırılan İşgören: İşletme zorla işgören çalıştıramaz veya işgörenlerin kimliklerini ya da belli bir “deposit”i işletmeye bırakmalarını isteyemez.
- Sendika Kurma ve Toplu Pazarlık Hakkı: İşgörenler sendika kurma, sendikaya katılma ve toplu pazarlık hakkına sahiptirler.
- Çalışma Saatleri: İşgörenler haftalık 48 saatten fazla çalıştırılamaz ve (kısa dönemli olağan üstü is koşulları hariç) fazla mesailer, haftalık 12 saati geçemez.
- Maaş ve Ücretler: Ücretler en azından ülkenin “asgari ücret” seviyesinde ve personelin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar olmak zorundadır.
- Sağlık ve Güvenlik: İşletme, sağlıklı bir çalışma ortamı sunmak, kaza ve yaralanmaları önleyici tedbirleri almak, sağlık ve güvenlik eğitimi vermek, temiz sağlık tesisleri ve içilebilir su sağlamak zorundadır.
- Ayırımcılık ve Disiplin Uygulamaları: İşgörenler cinsiyet, etnik köken vb nedenlerden dolayı farklı muameleye tabi tutulamaz ve işgörenlere dayak, küfür vb. fiziksel ve psikolojik baskı uygulanamaz.
Yorumlar
- 0 Yorum