İş Ortamında Protokol Ve Davranış Kuralları Deneme Sınavı Sorusu #1017854

Aşağıdakilerden hangisi protokol kuralları kapsamında yapılmaması gerekir?


Üst düzeydeki bir kişi dinlenirken kendisinin dinlenildiğinin belirtilmesi için için ara sıra “evet” “evet efendim” denilebilir.

Karşılıklı konuşmalarda karşıdaki kişinin düşüncelerine katılınmadığında “Hayır” denilmelidir.

Bir konuda görüş belirtilirken “Şöyle yaparız.” “Böyle yapmak daha iyi.” benzeri üstü kapalı cümleler kullanılabilir.

Bir konuda görüş belirtilirken “Arkadaşlar bir incelesin.” “Sanırım, böylesi daha iyi.” benzeri üstü kapalı cümleler kullanılabilir.

Bazen üstler, doğrudan “Emrediyorum.” “Yapın.” demeyebilirler. Sözlerinin genel akışı içinde isteklerini iletebilirler. Bu nedenle her an, dikkatli olunmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Konuşmada sözcükler ve ses, akla ilk gelen öğelerse de protokol kapsamında, bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken birçok ayrıntı vardır:

  • Üst düzeydeki bir kişi dinlenirken, “hı, hı” şeklinde sesler çıkarılmamalı, kendisinin dinlenildiğinin belirtilmesi için için ara sıra “evet” “evet efendim” denilebilir.
  • Karşılıklı konuşmalarda karşıdaki kişinin düşüncelerine katılınmadığında “Hayır.”, “Öyle değil.”, “Yanlış söylüyorsunuz.” yerine “Ben aynı düşüncede değilim.”, “Ben daha farklı biliyorum.”, “Ben daha başka düşünüyorum.”, “Ben katılamıyorum.” gibi, haddi aşmayan cümleler kurulmalıdır.
  • Bazen üstler, doğrudan “Emrediyorum.” “Yapın.” demeyebilirler. Sözlerinin genel akışı içinde isteklerini iletebilirler. Bu nedenle her an, dikkatli olunmalıdır.
  • Bir konuda görüş belirtilirken “Şöyle yaparız.” “Böyle yapmak daha iyi.” “Arkadaşlar bir incelesin.” “Sanırım, böylesi daha iyi.” benzeri üstü kapalı cümleler kullanılabilir. Altta yatan anlamın kavranabilmesi için söz edilen konu, çok iyi bilinmelidir.

Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum