İş Planı Deneme Sınavı Sorusu #892909

Bir kalem üreticisi şirketi, kendisini rakiplerinden farklı kılacak bir rekabet stratejisi takip etmektedir. İşletmenin takip ettiği strateji, pazarda sadece kurşun kalem üretimi üzerine yoğunlaşmak ve diğer türdeki kalem üretiminden kaçınmaktır. 

Yukarıdaki açıklama dikkate alındığında, bu işletmeyi rakiplerinden ayıran rekabet stratejisi aşağıdakilerden hangisi olabilir?


Maliyet liderliği stratejisi

Farklılaştırma stratejisi

Odaklaşma stratejisi

Hedef strateji

Kalkınma stratejisi


Yanıt Açıklaması:

tratejik yönetim uzmanı Michael Porter bir işletmeyi rakiplerinden farklı kılacak üç temel rekabet stratejisini öne sürmüştür. Bu rekabet stratejileri; maliyet liderliği stratejisi, farklılaştırma stratejisi ve odaklaşma stratejisi şeklindedir.

Odaklaşma stratejisi, işletmenin tüm pazara hitap etmek yerine belirli bir ya da birkaç pazar bölümüne odaklanmaya yönelik olarak benimsediği bir stratejidir. Odaklaşma stratejisinde pazarın daraltılması ve pazara daha özellikli bir mal ya da hizmetin sunulması söz konusudur. İşletmeler pazarı coğrafi/bölgesel olarak bölümlendirerek, farklı ve değişik müşteri isteklerine göre pazarı daraltarak odaklaşma stratejisini uygulayabilirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum