İş Sağlığı ve Güvenliği Deneme Sınavı Sorusu #1354955

Tazminatta esas alınacak ücrete ilişkin aşağıdakilerden hangisi denemez?


Belirlenebilen ücretler, iiçinin kaza olmasaydı kaza anından rapor (tazminata esas alınan bilirkişi raporu) tarihine kadar çalışarak elde edebileceği ücretlerdir.

İşçinin, kazayla rapor tarihi arasındaki ücretlerinin tümünün tespit edilemediği hallerde belirlenen ücretlerden hüküm tarihine en yakın olan dönemin asgari ücretin yarısı olarak hesaplanır.

Zarar hesabında kural, kaza anındaki ücretin esas alınması olmakla birlikte bize göre işçinin kaza sonrasında iş değiştirmesi halinde yeni işinde elde etmekte olduğu ücret, zarar hesabında dikkate alınmalıdır.

İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve destekten yoksun kalma tazminatlarına esas ücret, işçinin gördüğü iş karşılığında işvereninden aldığı parasal değerlerin toplamından oluşmalıdır.

Kaza ya da hastalık sonrasında işgöremez bulunduğu sırada işçinin emsallerine yapılan ancak süreklilik taşımayan parasal yardımlar, işçinin uğradığı zarar kalemleri içine dahil edilebilirse de ücretin bir parçası olarak görülmemelidir.


Yanıt Açıklaması:

İşçinin, kazayla rapor tarihi arasındaki ücretlerinin tümünün tespit edilemediği hallerde belirlenen ücretlerden hüküm tarihine en yakın olan dönemin asgari ücretiyle kıyaslanır ve onun kaç katı olduğu hesaplanır.

Yorumlar
  • 0 Yorum