İş Sağlığı ve Güvenliği Deneme Sınavı Sorusu #1194518

İşin durdurulması ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Çok tehlikeli sınıfta yer alan maden, metal ve yapı işleri ile tehlikeli kimyasallarla çalışılan işlerin yapıldığı veya büyük endüstriyel kazaların olabileceği işyerlerinde, risk değerlendirmesi yapılmamış olması durumunda iş durdurulur.

İş sağlığı ve güvenliği bakımından teftişe yetkili üç iş müfettişinden oluşan heyet, iş sağlığı ve güvenliği bakımından teftişe yetkili iş müfettişinin tespiti üzerine gerekli incelemeleri yaparak, tespit tarihinden itibaren 2 gün içeri­sinde işin durdurulmasına karar verebilir.

İşverenin işin durdurulmasını gerektiren hususların giderildiğini AÇSHB’ye yazılı olarak bildirmesi halinde en geç 5 gün içinde işyerinde inceleme ya­pılarak işverenin talebi sonuçlandırılır.

İşveren, işin durdurulması nedeniyle işsiz kalan çalışanlara ücretlerini öde­mekle veya ücretlerinde bir düşüklük olmamak üzere meslek veya durum­larına göre başka bir iş vermekle yükümlüdür.

İşyerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir.


Yanıt Açıklaması:

İşverenin işin durdurulmasını gerektiren hususların giderildiğini AÇSHB’ye yazılı olarak bildirmesi halinde en geç 7 gün içinde işyerinde inceleme ya­pılarak işverenin talebi sonuçlandırılır. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum