İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1168628

Yıllık ücretli izin ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


İşyerinde işe başladığı günden itibaren deneme süresi de içinde olmak üzere, en az iki yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
Yıllık ücretli izne hak kazanabilmek için gerekli olan bir yılın hesabında işçilerin, işverenin aynı işyerinde çalışması şarttır.
Niteliklerinden dolayı bir yıldan kısa süre mevsimlik işlerde çalışanlar, İş Kanunu’ndaki yıllık ücretli izne ilişkin hükümlere tabidir.
Hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır.
İşçilerin evlenmelerinde 5 güne kadar, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümünde 8 güne kadar verilecek izinler, yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır.

Yanıt Açıklaması: A şıkkı yanlıştır. İşyerinde işe başladığı günden itibaren deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. B şıkkı yanlıştır. Yıllık ücretli izne hak kazanabilmek için gerekli olan bir yılın hesabında işçilerin, işverenin aynı işyerinde çalışması şart değildir. C şıkkı yanlıştır. Niteliklerinden dolayı bir yıldan kısa süre mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlar, İş Kanunu’ndaki yıllık ücretli izne ilişkin hükümlere tabi değildirler. D şıkkı doğrudur. E şıkkı yanlıştır. İşçilerin evlenmelerinde 3 güne kadar, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümünde 3 güne kadar verilecek izinler, yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır.
Yorumlar
  • 0 Yorum