İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1167163

4857 Sayılı İş Kanunu’nun yer bakımından uygulama alanı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


İş Kanunu kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, devralan, işveren; işyeri ve çalıştırdığı işçilere ait bilgileri üç ay içinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ ne bildirmekle yükümlüdür
Bildirim yapılması yükümlülüğü sadece süreksiz işlerin görüldüğü işyerleri içindir.
İşyeri veya bir bölümü, hukuki bir işleme dayalı olarak başkasına devredebildiğinde, devir tarihinden bir ay sonra mevcut iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.
İşyerinin bir devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlarından, devreden devralan ile birlikte üç yıl süreyle sorumludur.
İşyerini devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.

Yanıt Açıklaması: A şıkkı yanlıştır. İş Kanunu kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren yahut işyerini kapatan işveren; işyeri ve çalıştırdığı işçilere ait bilgileri bir ay içinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ ne bildirmekle yükümlüdür B şıkkı yanlıştır. Bildirim yapılması yükümlülüğü sadece sürekli işlerin uygulandığı işyerleri için söz konusu olup süreksiz işlerin görüldüğü işyerleri için bildirim yükümlülüğü yoktur. C şıkkı yanlıştır. İşyeri veya bir bölümü, hukuki bir işleme dayalı olarak başkasına devredebildiğinde, devir tarihinde mevcut iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer. D şıkkı yanlıştır. işyerinin bir devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlarından devreden ile devralan birlikte sorumludur. Ancak devredenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl süreyle sınırlıdır. E şıkkı doğrudur.
Yorumlar
  • 0 Yorum