İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1076100

I. Evlilik II. Muvazzaf askerlik III. Kendi işini kuranlar IV. Yaşlılık aylığı bağlanması için kendi istekleri ile işten ayrılanlar Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri iş sözleşmesi işçi tarafından bildirimli sona erdirilmesine rağmen işçiye kıdem tazminatı hakkı kazandıran haller arasında yer alır?


I, II ve III

I, II ve IV

I, III ve IV

III ve IV

II ve III


Yanıt Açıklaması:

İş sözleşmesi işçi tarafından bildirimli sona erdirilmesine rağmen işçiye kıdem tazminatı hakkı kazandıran haller şunlardır:
a. Evlilik: Evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi isteğiyle iş sözleşmesini sona erdirmesi halinde kadın işçi kıdem tazminatına hak kazanır.

b. Muvazzaf askerlik: İş sözleşmesini muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla sona erdirmesi halinde de, işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

c. Yaşlılık aylığı bağlanması için kendi istekleri ile işten ayrılanlar: Yaş dışında, yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılan işçiler de kıdem tazminatı almaya hak kazanır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum