İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1167160

Resmi iç hukuk kaynakları ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Resmi iç hukuk kaynakları; devletin ilgili resmi organı tarafından meydana getirilen, uyulması zorunlu, genel ve yaptırımı bulunan kurallardır.
Yürütme kaynaklarından olan yönetmelikler, kanunların uygulanmasını göstermek ve kanunların emrettiği işleri belirtmek üzere Danıştayın incelemesinden geçirilerek Bakanlar Kurulunca çıkarılan hukuk kurallarıdır.
Tüzükler, başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarını ilgilendiren yasaların ve yönetmeliklerim uygulamasını sağlamak üzere çıkardıkları hukuk kurallarıdır.
İş hukukunu ilgilendiren yargı kararları yalnızca Anayasa Mahkemesi tarafından verilebilmektedir.
Tüm yargı kararları bağlayıcı niteliktedir.

Yanıt Açıklaması: Doğru cevap a şıkkındadır. Yürütme kaynaklarından olan tüzükler, kanunların uygulanmasını göstermek ve kanunların emrettiği işleri belirtmek üzere Danıştayın incelemesinden geçirilerek Bakanlar Kurulunca çıkarılan hukuk kurallarıdır. Yönetmelikler ise, başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarını ilgilendiren yasaların ve tüzüklerin uygulamasını sağlamak üzere çıkardıkları hukuk kurallarıdır. İş hukukunu ilgilendiren yargı kararları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, DYargı kararları diğer resmi kaynaklardan farklı olarak bağlayıcı nitelik taşımazlarken, içtihadı birleştirme kararları bağlayıcı nitelikte kararlardır anıştay ve Uyuşmazlık Mahkemesi tarafından verilebilmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum