İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1073221

Mevsimlik İş Sözleşmesi ve Azami ve Asgari Süreli İş Sözleşmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Mevsimlik iş sözleşmelerinin mutlaka belirli süreli yapılması zorunluluğu vardır.

Mevsimlik iş sözleşmeleri, yılın belirli bir dö- neminde sürdürülüp diğer dönemlerinde sürdürül- meyen mevsimlik işler üzerine kurulan sözleşme- lerdir.

Tek bir mevsim için yapılan sözleşme, mevsimin nitelik itibariyle “belirli süreli iş” olması nedeniyle belirli süreli yapılabilir.

İşçi ile işveren arasında mevsimlik bir işte belirli süreli iş sözleşmesi yapılmış ve izleyen yıllarda işçi aynı şekilde mevsimlik sözleşmeler- le çalışmışsa kanımıza göre bu durumda birbirini izleyen belirli süreli iş sözleşmeleri değil bir tek belirsiz süreli iş sözleşmesi bulunduğu kabul edi- leceğinden mevsim sonunda sözleşme sona erme- yip gelecek mevsime kadar askıda kaldığı kabul edilmekte ve izleyen mevsim başında işçinin işe alınmamasının ya da mevsim içinde sözleşmenin işverence geçerli veya haklı bir sebep olmadan sona erdirilmesi durumunda işçiye ihbar ve kıdem taz- minatının ödenmesi gerekir ve koşulları da varsa işçi iş güvencesi hükümlerinden yararlanır.

Azami süreli iş sözleşmesinde taraflar azami bir süre belirleyip bu süre içinde her zaman sözleş- meyi süreli fesih yoluyla sona erdirme yetkisini saklı tutarlar.


Yanıt Açıklaması:

Mevsimlik iş sözleşmelerinin mutlaka belirli süreli yapılması zorunluluğu yoktur. Bu tür sözleş- meler belirsiz süreli olarak da kurulabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum