İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1168100

Kurum alacaklarında zamanaşımı süresiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Kurumun prim ve diğer alacakları, ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başından başlayarak iki yıllık zamanaşımına tabidir.
Kurumun prim ve diğer alacakları, ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başından başlayarak beş yıllık zamanaşımına tabidir
5510 sayılı Kanuna dayanılarak Kurum tarafından açılacak olan tazminat ve rücu davaları da beş yıllık zamanaşımına tabidir.
Zamanaşımı tarihi, rücu konusu gelir ve aylıklar açısından Kurumun onay tarihinden, masraf ve ödemeler için ise masraf veya ödeme tarihinden itibaren başlar.
Kurum, zamanaşımından sonra yapılan ödemeleri kabul etmez.

Yanıt Açıklaması: Kurumun prim ve diğer alacakları, ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başından başlayarak 10 yıllık zamanaşımına tabidir .5510 sayılı Kanuna dayanılarak Kurum tarafından açılacak olan tazminat ve rücu davaları da 10 yıllık zamanaşımına tabidir. Zamanaşımı tarihi, rücu konusu gelir ve aylıklar açısından Kurumun onay tarihinden, masraf ve ödemeler için ise masraf veya ödeme tarihinden itibaren başlar. Yani sorunun doğru cevabı D seçeneğinde yer almaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum