İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #978979

İşçi ve işveren arasındaki hukuki ilişkinin bir süre daha devam etmesinin açıklaması aşağıdakilerden hangisidir?


Modern iş hukukunun genel espirisine göre kurulan iş  ilişkisinde değinilen belirli süre dolunca sona erer.

Özel hükümlere göre İş kanununda iş sözleşmelerine ve belirli süreli olmayan tüm uygulamalara uygulanır ve sonlandırılır.

İş sözleşmesinin sona ermesiyle işverenin bazı yükümlülükleri ortaya çıkar iş ilişkisi bu yükümlülüklerin yerine getirilmesiyle kesin şekilde sona erer.

Orak hükümlere göre iş kanunlarının ortak hükümleri ve özel hükümleri dikkate alınarak her ikisine de uygulanır böylece netleşeceği tarih belli olur.

Süreli fesih ve iş sözleşmesinin sona eriş tarihi değişen hükümler dikkate alınarak belirlenir ve kesin bir biçimde sona erer.


Yanıt Açıklaması:

İş sözleşmesinin sona ermesiyle, işçi ve işveren arasındaki hukuki ilişki hemen sona ermez. İki taraf arasındaki hukuki ilişki bir süre daha devam eder. Gerçekten, özellikle iş hukukunun kendine özgü yapısı, sosyal karakteri ve iş sözleşmesinin hukuki nitelikleri, taraflar arasındaki sözleşme ilişkisinin sona ermesine rağmen, iş ilişkisinin sonuçlarının
belli bir süre daha devam etmesini gerektirmektedir. Bu anlamda iş sözleşmesinin sona ermesi ile özellikle işverenin bazı yükümlülükleri doğmakta; iş ilişkisi bu yükümlülüklerin yerine getirilmesiyle kesin şekilde sona ermektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum