İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1072689

Deneme Süreli İş Sözleşmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


Tarafların birbirlerini denemek amacıyla iş söz- leşmelerinde belirli bir süre kararlaştırmaları halinde “Deneme Süresiz İş Sözleşmesi” söz konusudur.

Tarafların birbirlerini denemek amacıyla iş sözleşmelerinde belirli bir süre kararlaştırmamaları halinde ise, “Deneme Süreli İş sözleşmesi” söz konusudur.

İş sözleşmesinin tarafları, bu sözleşmeyle kesin olarak bağlanmadan önce karşılıklı olarak bir deneme süresine ihtiyaç duyabilirler. Böylece işveren işçinin bilgisi, yetenekleri, çalışkanlığı ve kişiliği konusunda bilgi sahibi olacak, işçi de iş- yerinin ve çalışma koşullarının kendisine uygun düşüp düşmeyeceğini anlayabilecektir.

Taraflar iş sözleşmelerine deneme süresi koyup koymamakta serbest olmakla birlikte, koydukları takdirde Kanunda öngörülen deneme süresine iliş- kin emredici hükme uymak zorunda değildirler.

Kanunumuza göre deneme süresi en çok altı aydır.


Yanıt Açıklaması:

Tarafların birbirlerini denemek amacıyla iş söz- leşmelerinde belirli bir süre kararlaştırmaları halin- de “Deneme Süreli İş Sözleşmesi”, kararlaştırmama- ları halinde ise, “Deneme Süresiz İş sözleşmesi” söz konusudur.

Taraflar iş sözleşmelerine deneme süresi koyup koymamakta serbest olmakla birlikte, koydukları takdirde Kanunda öngörülen deneme süresine iliş- kin emredici hükme uymak zorundadırlar.

Kanu- numuza göre deneme süresi en çok iki aydır.

Yorumlar
  • 0 Yorum