İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #955766

Toplu iş sözleşmelerinin iş sözleşmeleri karşısındaki hükmüyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Toplu iş sözleşmesi yapılmadan önce yapılmış olan iş sözleşmeleri, sonradan toplu iş sözleşmelerine aykırı olacak şekilde değiştirilebilir. 

Toplu iş sözleşmesi yapılıp yürürlüğe girdikten sonra, yeni iş sözleşmeleri yapılacaksa, bunlara toplu iş sözleşmelerine aykırı hükümler konulabilir. 

Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında daha önce yapılmış ve uygulanmakta olan iş sözleşmesine aykırı olan hükümlerin yerini toplu iş sözleşmesi hükümleri alır.

İş sözleşmelerinde düzenlenmemiş konularda, her koşulda toplu iş sözleşmesi hükümleri doğrudan doğruya uygulanır.

İş sözleşmelerinde yer alan, toplu iş sözleşmesine göre işçinin lehine olan hükümler uygulanamaz. 


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı yanlıştır. Toplu iş sözleşmesi yapılmadan önce yapılmış ve uygulanmakta olan iş sözleşmeleri, sonradan toplu iş sözleşmelerine aykırı olacak şekilde değiştirilemez. B şıkkı yanlıştır. Toplu iş sözleşmesi yapılıp yürürlüğe girdikten sonra, yeni iş sözleşmeleri yapılacaksa, bunlara toplu iş sözleşmelerine aykırı hükümler konulamaz. C şıkkı doğrudur. Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında daha önce yapılmış ve uygulanmakta olan iş sözleşmesine aykırı olan hükümlerin yerini toplu iş sözleşmesi hükümleri alır. D şıkkı yanlıştır. İş sözleşmelerinde düzenlenmemiş konularda, toplu iş sözleşmesinde hüküm varsa, toplu iş sözleşmesi hükümleri doğrudan doğruya uygulanır. E şıkkı yanlıştır. Bazı hallerde az da olsa iş sözleşmelerinde, toplu iş sözleşmesine göre işçinin lehine olan hükümler olabilir. İşçiye yararlık ilkesi; iş hukukunun temel prensiplerindendir. Bu bakımdan iş sözleşmeleri toplu iş sözleşmesinden sonra yapılmış olsalar bile toplu iş sözleşmesi hükümleri değil, iş sözleşmesindeki işçi lehine olan hükümler uygulanacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum