İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1072640

Tam Süreli ve Kısmi Süreli İş Sözleşmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesi ile çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmi süreli iş sözleşmesidir

Kısmi süreli iş sözleşmeleri ise, çalışma hayatında kanunen belirlenmiş haftalık ve günlük çalışma sürelerini kapsayan sözleşmelerdir.

Tam süreli iş sözleşmesi karşısında kısmi süreli iş sözleş- mesinden söz edebilmek için tam süreli iş sözleş- mesi ile çalışan emsal işçiye göre, “önemli olmayan ölçüde daha az” bir haftalık çalışma süresinin, sözleşmede tespit edilmiş olması gerekir.

Kısmi süreli iş sözleşmelerinde işçi, haftalık ve günlük çalışma sürelerinin tamamını bir işverene bağımlı olarak geçirir. 

Tam süreli iş sözleşmelerinde, işçinin işyerinde tam gün çalışan işçilerin normal çalışma sürelerinden daha kısa süre çalış- ması söz konusudur.


Yanıt Açıklaması:

Tam süreli iş sözleşmeleri ise, çalışma hayatında kanunen belirlenmiş haftalık ve günlük çalışma sürelerini kapsayan sözleşmelerdir.

tam süreli iş sözleşmesi karşısında kısmi süreli iş sözleş- mesinden söz edebilmek için tam süreli iş sözleş- mesi ile çalışan emsal işçiye göre, “önemli ölçüde daha az” bir haftalık çalışma süresinin, sözleşmede tespit edilmiş olması gerekir.

Tam süreli iş sözleşmelerinde işçi, haftalık ve günlük çalışma sürelerinin tamamını bir işverene bağımlı olarak geçirir. Kısmi süreli iş sözleşmele- rinde ise, işçinin işyerinde tam gün çalışan işçilerin normal çalışma sürelerinden daha kısa süre çalış- ması söz konusudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum