İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1165703

Sendikal kuruluşların sona ermesine ilişkin aşağıdakilerden hangi yanlıştır?


Sendika ve konfederasyonlar en üst karar organı olan genel kurul kararı ile feshedilebilir.
Anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerine ve demokratik esaslara aykırı faaliyette bulunan kuruluş mahkeme kararı ile kapatılır.
Kuruluşun mahkeme kararı ile kapatılmasını talep etme yetkisi, kuruluşların merkezlerinin bulunduğu yer Cumhuriyet Başsavcısına aittir.
Aykırı davranış bireysel olarak yöneticiler tarafından gerçekleştirilmiş olsa dahi, mahkeme kuruluşun kapatılmasına karar verir.
Sendikal kuruluşun kapatılması talebiyle açılan davada mahkeme, yargılama süresince talep üzerine veya resen kuruluşun faaliyetlerinin durdurulmasına ve yöneticilerinin geçici olarak görevden alınmasına karar verebilir.

Yanıt Açıklaması: Sendika ve konfederasyonlar, en üst karar organı olan genel kurul kararı ile feshedilebilir. Sendiklar Anayasada belirlenen Cumhuriyetin niteliklerine ve demokratik esaslara aykırı faaliyette bulunamazlar. Cumhuriyetin niteliklerine ve esaslarına aykırı faaliyette bulunan sendika ve konfederasyon merkezlerinin bulunduğu yer Cumhuriyet savcısının talebi üzerine kapatılır. Aykırı davranış bireysel olarak yöneticiler tarafından gerçekleştirilmiş olsa dahi, mahkeme kuruluşun kapatılmasına karar verir. Sorunun cevabı d şıkkıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum