İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1166472

Grev ve lokavtın ertelenmesine ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt ancak genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte ise ertelenebilir.
Erteleme kararını vermeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Bakanlar Kurulu bu yetkisini yayımladığı bir kararname ile 60 gün boyunca kullanır.
Erteleme süresi, kararnamenin yayımı tarihinde işlemeye başlar.
Erteleme süresi sonunda taraflar anlaşamamışlarsa, altı işgünü içinde taraflardan birinin başvurması üzerine , uyuşmazlık yetkili iş mahkemesinde çözülür.

Yanıt Açıklaması: Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir. Erteleme süresi, kararın yayımı tarihinde başlar (m.63/1). Erteleme kararının yürürlüğe girmesi üzerine, 60. maddenin 7. fıkrasına göre belirlenen arabulucu, uyuşmazlığın çözümü için erteleme süresince her türlü çabayı gösterir. Erteleme süresi içerisinde taraflar aralarında anlaşarak uyuşmazlığı özel hakeme de götürebilir (m.63/2). Erteleme süresinin sonunda anlaşma sağlanamazsa, altı iş günü içinde taraflardan birinin başvurusu üzerine uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulunca çözülür. Aksi takdirde işçi sendikasının yetkisi düşer (m.63/3).
Yorumlar
  • 0 Yorum