İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1166474

Kanuni greve ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde başvurulur.
Kanuni grevin amacı işçilerin iktisadi ve sosyal durumlarıyla, çalışma şartlarını korumak veya düzeltmektir.
Kanuni grevin 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun hükümlerinde belirtilen usül ve esaslara uygun olarak yapılması şarttır.
Siyasi amaçlı grev, genel grev ve dayanışma grevi kanundışı grevdir.
Karar verilen veya uygulanmakta olan bir grev veya lokavtın kanun dışı olup olmadığının tespiti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılır.

Yanıt Açıklaması: Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 58. maddesinin 2. fıkrasında ise, kanuni grevin tanımı yapılmıştır. Buna göre, “toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde işçilerin iktisadi ve sosyal durumlarıyla, çalışma şartlarını korumak veya düzeltmek amacıyla Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine uygun olarak yapılan grev kanuni grev” olarak tanımlanmıştır. Bu tanımdan hareketle kanuni grevin unsurlarını da şu şekilde sıralamak mümkündür. • Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında yani toplu çıkar uyuşmazlığında greve gidilmiş olmalıdır. • Greve, işçilerin ekonomik ve sosyal durumlarıyla çalışma koşullarını korumak ve düzeltmek amacıyla gidilmiş olmalıdır. • Grev 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun hükümlerinde öngörülen usul ve şekil şartlarına uygun olarak yapılmalıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum