Isıtma Havalandırma ve Klima Sistemlerinde Enerji Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #953701

Aşağıdaki tanımlardan hangisi doğru olarak verilmiştir?


Soğutma yükü: Soğuk ortamda muhafaza edilen günlük gıda ürünlerinden depo ürünlerine kadar maddelerin istenilen şartlarda korunması önemlidir. Bu soğutma sürecinde soğutulan maddelerin veya ortamın sürekliliğin sağlanmasında ortam sıcaklığı, nem durumu ve nem dolaşımı gibi parametreler çok önemlidir. Bu parametrelerin kontrol sürecine denir.

Duyulur ısı: Bir maddenin sahip olduğu sıcaklığı faz değişikliğine yol açmadan gerekli ölçüde değiştirmek için gerekli olan enerjiye denir.

Buharlaşma ısısı: Özellikle akışkanlarda bir maddenin sabit sıcaklık ve basınç altında buhara dönüştürülmesi için gerekli olan enerjiye denir.

Gizli ısı:Bir maddenin sahip olduğu sıcaklığı faz değişikliğine yol açmadan ihtiyaç duyulan bir ölçüde değiştirmek için gerekli olan enerjiye denir.

Kuru termometre sıcaklığı: Doymamış hava ıslak fitilin üzerinden geçerken, havanın kuruluk derecesine göre fitilden bir miktar buharlaşma olur. Bunun sonucu olarak suyun sıcaklığı düşer ve havadan suya ısı geçişine neden olan bir sıcaklık farkı oluşur. Bir süre sonra, sudan buharlaşma nedeniyle olan ısı kaybı, sıcaklık farkından dolayı havadan suya olan ısı geçişi eşitlenir ve su bir denge sıcaklığına erişir. Bu denge sıcaklığına denir.


Yanıt Açıklaması:

Bir maddenin sahip olduğu sıcaklığı faz değişikliğine yol açmadan ihtiyaç duyulan bir ölçüde değiştirmek için gerekli olan enerjiye duyulur ısı denir. 

Soğutma temelde bir enerji hareketi olarak tanımlanır. Soğutma ihtiyacı istenilen ortamın yapısal özellikleri, maddelerin enerji yükleri veya ısı kazançların etkileri dikkate alınarak bir enerji yükü ile tanımlanır. Diğer bir ifadeyle istenilen ortamın, soğutma rejiminde tutulabilmesi için soğuk depodan çıkarılması veya dışarıya atılması için bir ısı miktarına ihtiyaç vardır. Bu ısı miktarı soğutma yükü olarak tanımlanır.

Buharlaşma ısısı bir maddenin 1 kg’ını doyma sıcaklığından sıvı fazından buhar fazına geçirmek için ihtiyaç duyduğu enerji miktarıdır. Buharlaşma ısısı her madde için tanımlanabilen bir özelliktir.

Özellikle akışkanlarda bir maddenin sabit sıcaklık ve basınç altında buhara dönüştürülmesi için gerekli olan enerjiye gizli ısı denir.

Soğutma ve iklimlendirme uygulamalarında havanın göreceli nemi veya derecesi, uygulamalarda psikometri diyagramıyla tespit edilir. Bu diyagramda gerekli değerlendirmelerin yapılabilmesi için kuru veya yaş termometre değerlerine ihtiyaç duyulur. Mevcut ortamın veya akışkan sıcaklığının çıplak ölçülmesi için kullanılan termometreler kuru termometrelerdir, bu termometrenin ölçtüğü sıcaklık (KT) kuru termometre sıcaklığıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum