İslam İbadet Esasları Deneme Sınavı Sorusu #566046

Aşağıdaki namazlardan hangisi Peygamber Efendimize farz kılınmıştır?


Teheccüd namazı

Kuşluk namazı

Tahiyyetü'l-mescid

Tesbih namazı

Hacet namazı


Yanıt Açıklaması:

Kuşluk (Duhâ) Namazı, güneş doğup kerâhet vakti çıktıktan sonra istivâ vaktine kadar iki, dört, sekiz veya on iki rek’at namaz kılmak müstehaptır. Tahiyye, selam vermek, “tahiyyetü’l-mescid” ise, mescidin Rabbine selam vermek, O’na tâzimde bulunmak demektir. Ziyaret, eğitim, öğretim gibi bir maksatla bir mescide giren Müslümanın, mescidde Rabbine tâzimde bulunmak üzere iki rek‘at nâfile namaz kılması müstehaptır.
Tesbih namazı, her rek’atında yetmiş beş defa “Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe ille’llahu ve’llâhu ekber” diye tesbih okunan dört rek’atlı bir namazdır ve sevabı pek çoktur.
Hâcet namazı, uhrevî veya dünyevi bir ihtiyacı bulunan kişi, yatsı namazından sonra iki veya dört rek’at namaz kılar, ardında da bir dua yaparak, ihtiyaç duyduğu işin meydana gelmesi için Allah’tan niyaz eder.
Y
atsı namazının ardından daha uyumadan veya biraz uyuduktan sonra kılınacak nâfile namazına “gece namazı” denir ki, bunun sevabı çoktur. Bir süre uyuduktan sonra kalkılıp kılınırsa “teheccüd namazı” adını alır. Tehüccüd namazı, Peygamber Efendimiz hakkında farzdır. Bu nedenle doğru cevap A'dır. 

 

Yorumlar
  • 0 Yorum