İslam İnanç Esasları Deneme Sınavı Sorusu #1131815

Aşağıdaki ayetlerden hangisi itikat esaslarının can ve maldan aziz bilinmesini gerektiğini bildirir?


“Gerçek iyilik, yüzlerinizi doğu ve batı yönüne çevirmeniz değildir. Asıl iyi olan, Allah’a, âhiret gününe, meleklere, kitaplara, peygamberlere inanan kimsenin yaptığıdır” (el-Bakara 2/177).

“Kim imanı kabul etmezse onun ameli boşa gitmiştir. O, âhirette de ziyana uğrayanlardandır” (el-Mâide, 5/5).

“Hac ibadetini bitirince babalarınızı andığınız gibi, hatta ondan daha kuvvetli bir şekilde Allah’ı anın” (el-Bakara 2/200).

“Size azap gelip çatmadan önce Rabbinize dönün, O’na teslim olun, sonra size yardım edilmez” (ez-Zümer 39/54)

“Dini ayakta tutun ve onda ayrılığa düşmeyin diye Nuh’a tavsiye ettiğini, sana vahyettiğimizi, İbrahim’e, Musa’ya ve İsa’ya tavsiye ettiğimizi Allah size de din kıldı” (eş-Şûrâ 42/13).


Yanıt Açıklaması:

Kur’ân ve mütevâtir hadislerde zikredilen inanç esaslarını benimsemenin ve onları bir değer olarak algılamanın keyfiyeti gönül bağlılığıdır, içtenliktir ve kendi değer sisteminin bir parçası olduğunu kabullenerek bu hususta hiçbir ikiyüzlülüğe imkân vermemektir. Bu esaslara gönülden bağlanıldığında manevi dünyasının olmazsa olmazı haline gelmekte ve en üst haz unsuru olarak algılanmaktadır. Bu hususu belirten âyette Allah Teâlâ, hac görevini kalp huzuru ile ifa etmiş ve günahlarından arınmış kimselere hitaben şöyle buyurur: “Hac ibadetini bitirince babalarınızı andığınız gibi, hatta ondan daha kuvvetli bir şekilde Allah’ı anın” (el-Bakara 2/200). Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum