İslam İnanç Esasları Deneme Sınavı Sorusu #1131827

Aşağıdaki ayetlerden hangisi itikat esaslarının bir bütün olduğunu, bölünme ve parçalanma (tecezzî) kabul etmediğini gösterir?


“ De ki: Doğru iseniz delillerinizi getirin” (el-Bakara 2/111).

“Dinde zorlama yoktur. Artık doğrulukla eğrilik birbirinden ayrılmıştır. O halde kim tâğûtu reddedip Allah’a inanırsa, kopmayan sağlam kulpa yapışmıştır. Allah işitir ve bilir.”(el-Bakara 2/256). 

“Yoksa siz kitabın bir kısmına inanıp bir kısmını inkâr mı ediyorsunuz! Sizden öyle davrananların cezası dünya hayatında rüsvalık, kıyamet gününde ise en şiddetli azaba itilmektir” (el-Bakara 2/85).

“Sen yüzünü Hanîf olarak dine, Allah’ın insanları fıtrat üzere yarattığı dine çevir. Allah’ın yaratışında değişme yoktur. İşte dosdoğru din budur; fakat insanların çoğu bilmezler” (er-Rûm 30/30).

“Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız” (Fâtiha, 1/5).


Yanıt Açıklaması:

İtikat esasları bir bütündür, bölünme ve parçalanma (tecezzî) kabul etmez. Biri olmazsa diğerleri de mevcut olmaz. Bu esaslar ya toptan kabul edilir, ya da biri dahi inkâr edilmiş olsa, toptan reddedilmiş gibi olur. Bir kısmını kabul edip bir kısmını reddetmek İslâm’ın bütünlüğünü bozmak, dini tahrif etmek anlamına gelir; Allah’a inanıp da peygamberine inanmayan kişi İslâm dairesinde değildir. Kur’ân-ı Kerim’de Yahudilere hitaben “Yoksa siz kitabın bir kısmına inanıp bir kısmını inkâr mı ediyorsunuz! Sizden öyle davrananların cezası dünya hayatında rüsvalık, kıyamet gününde ise en şiddetli azaba itilmektir” (el-Bakara 2/85) denilmek suretiyle inanç esasında bölünmeye yer olmadığına dikkat çekilmiştir. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum