İslam Tarihi ve Medeniyeti 1 Deneme Sınavı Sorusu #1398823

Aşağıdakilerden hangileri Hz Osman’ın şahsiyetini belirtmektedir?

  1. Mekke’nin önemli tüccarları arasına girdi.
  2. Amcası Hakem b. Ebü’l-Âs islamı kabul etmesini sağladı.
  3. Habeşistan’a hicret eden ilk kafilede yer aldı.
  4. Hz. Osman vahiy kâtiplerindendi.
  5. İçme suyu sıkıntısının yaşandığı sırada Rûme Kuyusu ’nu satın aldı.
  6. İslam’da ilk vakıf örneği olan davranışı sergilemiştir.


I, II,III,V,VI

II,III,IV,V

III,IV,V,VI

I,IV,V,VI

I,III,IV,V,VI


Yanıt Açıklaması:

Güzel ahlâkı ve dürüstlüğü sayesinde ticari hayatta başarı saklayarak Mekke’nin önemli tüccarlar arasına girdi. İslâmî davetin gizli olarak yürütüldüğü ilk safhasında Hz. Ebu Bekir’in aracılığıyla Müslüman oldu. Amcası Hakem b. Ebü’l-Âs onu bağlayıp dininden dönene kadar

bağlarını çözmeyeceğini söyleyince şiddetle karşı koydu. Osman’ı hasta olan kızının başında Medine’de bıraktı. Zafer müjdesinin Medine’ye ulaştığı gün Rukiyye öldü. Hz. Peygamber, Bedir’e katılanlardan sayarak ganimetten hisse verdiği Hz. Osman’ı daha sonra diğer kızı Ümmü Külsûm ile evlendirdi. Vahiy kâtiplerinden olan Hz. Osman, Hudeybiye Antlaşması öncesinde Hz. Peygamber’i temsilen Mekke’ye elçi olarak gitti.

Rûme Kuyusu ’nu satın alarak Müslümanların istifadesine sunan Hz. Osman, Tebük Seferi hazırlıklaı sırasında da, ordunun donatılması için yürütülen kampanyada en büyük yardımı yaptı. Hz. Osman’›n islâm’da ilk vakIf örneklerinden olan bu davranışı Hz. Peygamber tarafından öğütülmüştür. II.       Amcası Hakem b. Ebü’l-Âs islamı kabul etmesini sağladı maddesi yanlış olduğundan doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum