İslam Tarihi ve Medeniyeti 1 Deneme Sınavı Sorusu #1371123

I. Fetihlerin duraklaması dolayısıyla ganimet gelirinin azalması

II. Ganimet gelirinin azalmasının Fustât, Kûfe ve Basra gibi askerî garnizon olarak kurulan ve çeşitli Arap kabilelerinin bir arada yaşadığı şehirleri etkilemesi

III. Fetihlerle gelen hızlı zenginleşmenin kaçınılmaz sonucu olan ekonomik kriz

IV. Fetih ordularındaki askerlerin manevî değerlere bağlılığı önemli ölçüde değişmesi

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Hz. Osman'ın katledilmesiyle sonuçlanan isyanın başlamasındaki ana sebepler arasında sayılabilir?


I, II, III

I, II, IV

I, II, III, IV

II, III, IV

I, III, IV


Yanıt Açıklaması:

Hz. Osman’ın halifeliğinin son yıllarında, fetihlerin durak-laması dolayısıyla ganimet geliri azalmıştı. Bu durum en fazla, Fustât, Kûfe ve Basra gibi askerî garnizon olarak kurulan ve çeşitli Arap kabilelerinin bir arada yaşadığı şehirleri etkiledi. Bu vilayetlerde yaşayan muharip sınıf, fetihlerin durması yüzünden ganimet gelirleri sona erince, geçimini vergi gelirlerinden ödenen maaşla sağlamak zorunda kaldı. Fetihlerle gelen hızlı zenginleşmenin kaçınılmaz sonucu olan ekonomik kriz sebebiyle asker maaşlarının indirilmesi, gayri memnunların sayısını daha da artırdı. Diğer yandan fetih ordularındaki askerlerin manevî değerlere bağlılığı önemli ölçüde değişmişti. Cepheye şehitlik veya gazilik için giden askerlerin sayısı azalırken, irtidat hadiselerine karışmış bedevî kabilelere mensup cephelere daha ziyade ganimet için koşan askerlerin sayısı artmıştı.

Yorumlar
  • 0 Yorum