İslam Tarihi ve Medeniyeti 2 Deneme Sınavı Sorusu #1044454

Emevi ordusunu oluşturan muvazzaf askerlerle birlikte savaşa giden ama maaş almayıp sadece ganimetten pay alanlara verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?


Fürsan

Neffatun

Mütetavvia             

Mukaddeme

Sakat’ül-ceyş


Yanıt Açıklaması:

Emevî ordusunun esasını, mürtezika denilen düzenli ve sü­rekli statüdeki muvazzaf askerler oluşturdu. Devletten düzenli maaş alan muvaz­zaf askerlerden hastalananların maaşları da aksatmaksızın ödenir, öldürülen veya ölenlerin hakları vârislerine intikal ederdi. Bunun yanında cihadın faziletinden istifade etmek amacıyla kendi arzularıyla cepheye gidenler de vardı ki, bunlara mütetavvia adı verilirdi. Bunlar maaş almayıp, sadece ele geçirilen ganimetten pay alırlar ve çoğu sınır boylarında inşa edilen ribâtlarda yaşardı.

Emevî ordu­sunda kılıç, kalkan ve mızrak taşıyan piyadelere müşât veya reccâle denilirdi. Kılıç, kalkan, mızrak, savaş baltası, yay ve ok kullanan süvariler ise fürsân adını alırlardı. 

 Emevîler zamanında İranlılardan beşli ta’biye usulü alındı. Buna göre ordu ortada başkuman­danın emrinde savaşan birlikler ‘kalbü’l-ceyş’, sağ kanat ‘meymene’, sol ka­nat ‘meysere’, süvarilerden oluşan öncü birlikler ‘talîa veya mukaddeme’ ve artçı birliklerden ‘sâkatü’l-ceyş’ oluşuyordu.  Doğru yanıt C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum