İslam Tarihi ve Medeniyeti 2 Deneme Sınavı Sorusu #912619

I. Mekke’de yaşanan acı deneyim

II. Müslümanları yurtlarından çıkaran Mekkeli müşrikler düşmanlıklarını sürdürmeleri

III. Medine otlaklarına kadar ulaşan müşrik hücumları

IV. Saldırılara karşı koymak, her türlü dış tehlike ve tehdide karşı önlem almak

V. Haksız saldırıya uğramaları sebebiyle savaşma izni verilen Müslümanlardan düşmana karşı hazırlıklı olmalarının istenmesi

Yukarıdaki nedenlerden hangisi/hangileri Hz. Peygamber’in askeri bakımdan güçlü olmak gerektiği düşüncesine sahip olmasını sağlamış ve askeri kurumların ortaya çıkmasında önemli rol oynamıştır?


I, II, III ve IV

I, II, III ve V

I, II, IV ve V

I, II, III, IV ve V

II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Başkalarıyla ilişkilerinde iyiliği ve barışı esas alan Hz. Peygamber, özellikle Mekke’de yaşanan acı deneyimden dolayı askerî bakımdan güçlü olmanın gerektiğini düşünüyordu. Müslümanları yurtlarından çıkaran Mekkeli müşrikler düşmanlıklarını sürdürmeleri, Medine otlaklarına kadar ulaşan müşrik hücumları ensar ve muhacirlerin topraklarının istilâ edileceğinden endişe duymalarına sebep oluyordu. Bu saldırılara karşı koymak, her türlü dış tehlike ve tehdide karşı önlem alarak bu endişeleri gidermek gerekiyordu. Haksız saldırıya uğramaları sebebiyle savaşma izni verilen Müslümanlardan düşmana karşı hazırlıklı olmaları da isteniyordu. Bundan dolayı Hz. Peygamber Medine döneminde saldırganları cezalandırmak, düşman güçlerinin birleşmesini önlemek, yol ve ticaret güvenliğini sağlamak gibi çeşitli amaçlara yönelik bir dizi askerî harekât ve savaşa girişerek askerî kurumların ortaya çıkmasının öncülüğünü yaptı.

Yorumlar
  • 0 Yorum